Életpálya?

Elsőként egy látszólag nem ide illő kép:

A TISZK-ből kaptunk egy rakás dolgozatot. Fedőlapja szerint valami TÁMOP-os pályázat része ez a kompetenciamérés (tehát valahol valaki pénzt kap érte, csak mi javítsuk ingyen) Látható, hogy már a feladatlap összeállítójának szövegértési kompetenciája hiányos.

-Amint az infáció kitermeli a béremelés nominális fedezetét, lesz Pedagógus Életpálya Modell (továbbiakban PÉ), hurrá. Ahol a jobbak egyre feljebb léphetnek a fizetési ranglistán, és ez motiválja őket a folyamatos magas színvonalú munkavégzésre és önfejlesztésre.

Elvileg, de kétségeim vannak. Jelenleg is működik a "pedagógus szakvizsga" rendszere, azaz két egyetemi tanév tandíjánal kifizetése, és a követelmények teljesítése után magasabb fizetési fokozatba léphetünk. Itt megnézhető (2.sz. melléklet a végén), hogy mi is az, amitől jobb tanár lesz valaki. A nagy része (sőt akár egésze) nem tréning, hanem ismeretanyag. Szerintem egy mesterpedagógustól elvárható lenne, hogy legalább magát képes legyen tanítanai, azaz lehetne belőle csak vizsga, a nyelvvizsga mintájára. Ehelyett ez egy tandíjas izé, piaci versennyel a felsőoktatási intézmények között, azaz arra a kérdésre, hogy a fenti feladatsor összeállítója el tudná-e ezt végezni, a válasz az, hogy igen. Ha egyetemi város közelében lakik, és bele tudja illeszteni a napirendjébe és a költségvetésébe. És ha úgy saccolja, hogy nem fog nyugdíjig munkahelyet váltani (mert a magas bérével utána nem találna állást - ez az állami központi bérfinanszírozással megváltozhat)

Lesz még az új rendszerben mindenféle minősítés is, "plasztikus" szempontokkal. Pl. hogy a tanár ismeri-e a pedagógia új eredményeit. (Az is kérdés, hogy vannak-e ilyenek egyáltalán...) Ennek fő problémája, hogy a bizottságban nem biztos hogy lesz azonos szakos tanár, különösen ha többszakos a minősítendő tanár. Tehát akár rosszul is elsülhet a dolog, mondjuk egy magyar szakos vizsgabiztos moroghat azon, hogy informatikából miért nincs a diákoknak füzete, meg hol a táblakép.

Én első körben szerényebb, de objektívabban megítélhető szűrőket használnék: a tanár érettségizzen le ötösre emelt szinten a saját tárgyaiból  (esetleg középszinten más tárgyakból is), meg ő is írjon kompetenciateszteket.

A bejegyzés trackback címe:

http://orankivul.blog.hu/api/trackback/id/tr153273912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mészáros Laci 2014.01.13. 08:05:54

diszlexiás volt a feladat megfogalmazója, szerintem.