Pihenőév, kell ez?

Pokorni Zoltán jelentette be, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor bevezetnék, hogy minden ledolgozott nyolc-tíz év után pihenő évet kapjanak a pedagógusok.

Én tanár (is) vagyok, de szerintem ez hülyeség, legkevésbé hatékony módszer a kiégés ellen. Olyan, mintha valaki egy hónapig csak három órát alhat, akkor nem segít rajta (sokat), ha utána alhat egy hetet. A pszichés "feltöltődés" sokkal rövidebb szakaszokra működik.

A tanári pálya stresszes, ez erősen függ az osztálylétszámtól és az osztály tantárgyhoz való viszonyától. Nyilván függ a heti óraszámtól is, és szerintem inkább itt kellene-lehetne változtatni. Ha olyan filmekre gondolunk, ahol a tanári pálya vonzónak és romantikusnak mutatkozik, mint például a Mona Lisa mosolya vagy a Holt Költők Társasága, akkor ott mindig EGY osztályról és egy tanárról van szó, egymást megismerő emberek kapcsolatáról.
A romantikátlan rövalóban viszont egy tanár akár tíz osztályt is taníthat párhuzamosan, azaz háromszáz embert. (!) Még aki szeret tanítani, az sem szereti azt annyira, hogy napi négy óránál többet önmagához képest száz százalékos színvonalon meg tudna csinálni. Néha szóba kerül, hogy ki hogy folytatná, ha nyerne a lottón. A legtöbb tanár kolléga szeretne egy-egy osztályt tanítani heti pár órában. Az még szórakozás, hobbi. Érzésem szerint heti 11 óráig lehet elmenni a minőség romlása nélkül - ami sacc/kb., mert egészen más egy testnevelés óra sportolni szerető társaságnak, mint egy kémia egy bontatlan rendbontó osztálynak.

Ez valóban nem ad ki heti 40 óra munkaidőt, a felkészüléssel dolgozatjavítással együtt sem, tehát olyan konstrukciókon kellene gondolkodni, hogy mire lehetne használni a tanárokat a tanításon kívül. (Illetve találják ki maguk, nem kell az államnak gondoskodónak lenni, csak annyiban hogy ösztönözze a részmunkaidős tanárságot). Jelenleg az van, (volt, bologna után a tanár már leginkább "csak" tanár) hogy a tanárként végzettekből csak egyik fele megy tanítani, az viszont orrvérzésig, hamar elege lesz belőle, a másik fele meg nem tanít semennyit sem, bár egy részük szeretne, csak hát ugye, a megélhetés. Nekem szerencsém van, fél állásban rendszergazda vagyok ugyancsak a suliban, de a külső munkahelyet, a "többlakiságot" a jelenlegi rendszer nem igazán engedi. Sógorom középiskolában taníthatna magyart diplomája szerint, de főleg ovisokkal foglalkozik egy cégben. (játszóházak, stb.) Szívesen tanítana is középiskolában mondjuk két osztályt, de hogy számlára? A gazdaságis rögtön összevonja a szemöldökét: bújtatott alkalmazotti jogviszony, jól megbírságol az APEH, még mit nem. Részmunkaidő meg nagyon macerás - hogy az Úristen helyezze belé a szakigazgatási szervét ebbe a túlbürokratizált országba.

Mikor kezdtem a pályát, akkor heti 18 volt a kötelező óraszám. Az Antall-kormány vitte le ennyire 20-ról. A Horn-kormány újra emelt 20-ra (bérben egy fix összeggel kompenzálta, de az összeg nem emelkedett, és az új belépők nem kapták, aztán meg is szűnt) Pokorni emelte 22-re, de a bevezetés évében (2001/2002 tanév) még a 20+2 órakeddvezmény a kerettantervre átállás miatt. Utána lett volna egy kiscsoportos felzárkóztatás és egy fakultációs óra a +2-ből, de a következő kormány megszüntette. Majd fokozatosan újra emeltek, már "rendes" 22 óra az alapóraszám. Hozzá még egy csomó új adminisztrációs baromság. Mivel én államtól független alapítványi iskolában kezdtem, nekem 16 óra volt csak az óraszámom - kezdőként az is sok volt. Szóval a lényeg, hogy annak a Pokorninak jutott eszébe a túlterheltség miatti pihenőév, aki úgy gondolta, hogy a 20 óra helyett 22 még belefér. Pedig az +10% tehernövekedés a tanárnak. Nagyjából ugyanakkora költségvetési hatása van a 22->20 óra csökkentésnek, mint a tíz évenkénti pihenőévnek. A pihenőév talán csábítóbban hangzik, de a fáradtan tartott unalmas órák elkerülését jobban segíti a heti óraszám csökkentése.

 A pszichés terhelést napi szinten kell csökkenteni, a tíz évenkénti szusszanás (kb. 34, 44, 54 évesen háromszor kerülne rá sor) nem jelent annyit amennyibe kerül. 3 beugró ember pluszfizetése 40 év alatt = 7,5%, azaz ha majd jobban megy a szekér, és lenne pénz az inflációt visszakompenzáló béremelésre, netán óraszámcsökkentésre, akkor az nem lesz, helyette ez a mézesmadzag.

Speciális esetekben el tudom képzelni, ha egy szaktekintély kolléga mondjuk tankönyvírásra adja a fejét, de csupán a pihentetés céljára adott év nem hatékony.

Szóval ha rám lenne bízva az oktatásügy, akkor:
-Heti 18 óra lenne az alapóraszám, mint Pokorni előtt az Antall-kormány idején.
-Támogatnám, de legalább megkönnyíteném a részmunkaidős tanárságot, és megnehezíteném a túlórát. Nem csak magát csinálja ki, aki heti 30 órákat vállal, hanem a diákok, az adófizetők gyerekei ugye, nem kapják a kívánt színvonalat.
-Mivel a tanárság tehetség kérdése is, és aki született tehetség, az többnyire szeretné is ezt csinálni, ezért a tanárhiány (amit a részmunkaidő bevezetése és a túlórák korlátozása tovább növel) kompenzálására nagyon rövid gyorstalpaló után megnyitnám a tanári pályát a nem tanár szakosok előtt. A gyorstalpaló leginkább próbatanítás lenne, azaz inkább a veleszületett képességek vizsgálata, és a tehetségeseknek a "csiszolódási" lehetőségek megmutatása. Angliában van erre példa, de ott főállású tanárokat fognának, én inkább a "hobbitanárok" számát szaporítanám, esetleg főállású szakfelügyelő irányítása mellett. (Akit persze nem szakfelügyelőnek, hanem "konzultánsnak" keresztelnék, hogy a segítő szándékán legyen a hangsúly, hiszen felügyelendő kóklerek elvileg nem kerülhetnek a rendszerbe.)

A bejegyzés trackback címe:

http://orankivul.blog.hu/api/trackback/id/tr151345288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Csavarhúzós · http://orankivul.blog.hu 2009.08.29. 00:40:02

Kommentbe írom, mert nem tartozik igazán a témához, de gyakran hallani a laikusoktól három hónap nyái szünetről. Hát az eleve kevesebb, mert július elejéig tartanak az érettségik, és augusztus utolsó hete is már munkaidő. A maradékban meg? Hát ilyesmik:
matektanar.blog.hu/2009/07/19/ennyi_volt_a_nyari_szabadsag

tanillati (törölt) 2009.08.29. 09:04:19

Laikus vagyok de annyit mondhatok az illető úr ugyan olyan volt mint a többi ,holott vártuk tőle a jobbítást ,a Tanárok, Pedagógusok bármely nációja megérdemli a tiszteletet a megbecsülést ,én így látom.És várom a jobb és szebb életet.

Csavarhúzós · http://orankivul.blog.hu 2009.10.16. 10:51:02

Sasika61 megjegyzése alapján pontosítottam az óraszámemelés történetét.