Tanárhiány

"Noha az iskolák ma még válogathatnak a friss diplomások között, hat-nyolc év múlva tragikus helyzet állhat elő: nem lesznek tanár szakos fizikusok." - írja a HVG. (Amúgy a bolognai rendszer után eleve nem "tanár szakos fizikusról", hanem fizika szakos tanárról beszélhetünk, mert a két év Msc képzés főleg szakmódszertan és pedagógia lesz. Ez nem feltétlenül lenne baj, ha

-a képzés előtt lenne egy működőképes szűrés, mert egy tanári diplomával majd nem tud elmenni máshová.

-ténylegesen a tanításra tréningeznének, nem az lenne a cél, hogy minden oktatónak legyen órája a neveléstörténet tanszéken. )

A tapasztalat azt mutatja, hogy már most sincsenek tanárok. Egy vidéki középiskolában tanítok, ahol van szakképzés, szakközép és gimnázium is. Nem vonzó hely, mert utazgatni kell, és a szakképzős diákok - ha valaki nem a szlengblogba gyűjt anyagot, hát elég fárasztóak.

Szóval kerestünk kémiatanárt, mérnöktanárt meg mat-fizest. Elvileg válság van, meg munkanélküliség: ha most nincs tanár, később még kevesebb lesz. Meghirdettük csomó helyen.

Kémiatanár csak úgy lett, hogy még az egyetemet végzi a leendő kolleganő, szóval nincs diplomája. Elképzelhető, ha meglesz a diplomája, lelép, azaz egy évre megoldás. Mérnöktanár egyáltalán nem jelentkezett, azt csomó túlóra szétosztásával tudtuk megoldani, ami azt jelenti, ha valaki betegség, szülés, stb. miatt kiesik, nem lehet már szakossal helyettesíteni. Mat-fizes sem jelentkezett, de ott még nem járt le a határidő.

Ma jelentek meg a ponthatárok, érdekes megnézni a most induló MSC tanárszakokat, hány helyen nem tudták elindítani. A M-N-Á sorokat érdemes nézni, a levelezős már többnyire eleve tanár, csak továbbképzi magát, tehát nem jelent új belépőt a pályára.

Kémiatanár : DE, ELTE, PTE nem indítja a szakot (ez azt jelenti, hogy meghirdették, de nem volt elég jelentkező), egyedül az SZTE-n indul a képzés.

Fizikatanár : DE, ELTE, NYF nem indítja a szakot, a PTE-n és az SZTE-n indul. (Azt mondjuk nem értem, hogy Debrecenben ki megy nappalin költségtérítésesre, őket miért nem finanszírozza az állam)

Informatikatanár : DE, ELTE, PE, PTE nem indítja a szakot, EKF, SZTE indítja csak. (Első ránézésre furcsa, hogy több helyen is a költségtérítéses levelezőn magasabb a ponthatár mint az államilag finanszírozotton. Ez azért van így, mert nem az megy költségtérítésesre, aki az államilag finanszírozottra nem fér be - mindenki befér, lásd az SZTE M-L-Á 22 pontos határát -, hanem akinek már van egyetemi diplomája.

A piac törvénye szerint úgy lehet több tanárt a pályára csábítani, ha emelik a fizetést. Pálinkás József is ezt mondta, hogy ha nincs a természettudományos szakokon elég tanár, akkor adjanak nekik szakpótlékot, máshogy nem oldható meg a kérdés.

A másik elképzelhető lehetőség, hogy a követelmények fognak csökkenni. Apósom például kertészmérnöki végzettséggel tanított sok szakmai tárgy mellett fizikát is - két leckével a tanulók előtt haladva.

A harmadik elképzelhető variáció, hogy tantárgyankénti természettudomány csak reál irányultságú sulikban lesz, a humán tagozaton, művészeti szakközépben, stb. pedig valami "természetismeret"-féle, amit majd tanít a biológiatanár, abból egyelőre még van.

Illetve a következő években némileg enyhíti a probléma durvulását a nyugdíjkorhatár emelése, utána pedig a diákok demográfiai csökkenése. De a probléma már most komoly, elsősorban a nem egyetemi városok nem elitképző középiskoláiban.

A bejegyzés trackback címe:

http://orankivul.blog.hu/api/trackback/id/tr41264186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Csavarhúzós · http://orankivul.blog.hu 2009.08.29. 00:37:16

Németországban is tanárhiány van, amit tőlünk agyelszívással akarnak pótolni. Viszonylag kevés eredménnyel, mert a német szakosok tudnak jól németül, abból meg van kint is, csak reálosból nincs. A cikk:
www.felvi.hu/hallgatoknak/karrier/eletpalya_tervezes/tanarokat_importalnak

Dee_ 2010.02.08. 11:26:50

Általában olyan szakoknál van hiány, amelyik nem igényel teljes státuszt. Egy kémiatanár mondjuk 13 órát dolgozik hetente, ez fél állás. Vidéki városkában, faluban nem tud másik iskolába bedolgozni egy másik fél erejéig, hogy megéljen. De a pótlék sem megoldás, mert ott vannak a teljes státuszosok, mondjuk magyartanárok, akik ugyanannyi pénzért duplán dolgozhatnak. Igazságtalan lenne.

A tanári fizetéseket fel kellene emelni, becsülje meg őket a társadalom - mert most eléggé lenézi, és így is kezeli őket diák, szülő -, és a csábítóbb életpálya miatti jelentkezőtöbbletből könnyebb lenne kiszűrni az alkalmatlanokat.

wovbagger 2010.08.22. 16:54:52

még midig kerestek kémiatanárt? ha igen, kommentelj egy igent! :O)

Csavarhúzós · http://orankivul.blog.hu 2010.08.26. 08:21:31

Nem, a kolléganőnek még mindig nincs diplomája...